En verdig og solid fredspris

Vi gratulerer Colombias president Juan Manuel Santos med fredsprisen, og Norges Fredsråd arrangerer også i år fakkeltog til ære for vinneren 10. desember. Dette er en velfortjent og solid pris, som gir inspirasjon til alle som jobber i motbakke for å skape forsoning verden over!

At folket stemte ned fredsavtalen i Colombia forrige uke betyr ikke at de stemte ned freden. Vi mener årets fredspris til Colombias Juan Manuel Santos er en velfortjent og solid pris, som gir inspirasjon til alle som jobber i motbakke for å skape forsoning verden over.

Etter et halvt århundre med konflikt mellom den colombianske stat og FARC-geriljaen kom i høst endelig nyheten om en fredsavtale mellom partene. Colombias president Juan Manuel Santos har nå vunnet fredsprisen for sin innsats for å finne en fredelig løsning på konflikten. Selv om avtalen ble stemt ned i forrige ukes folkeavstemning, er fortsatt en fredelig løsning en mulighet.

- Arbeidet mot avtalen var et solid stykke arbeid, og at man ikke lykkes første gang betyr ikke at man skal slutte å kjempe videre, sier Hedda Langemyr, daglig leder i Norges Fredsråd. - Fredsprisen gir president Santos momentum til å videreføre sitt viktige arbeid og få på plass en bedre dialogprosess som til slutt kan lede frem til fred. Vi håper prisen gir nødvendig støtte til å kjempe videre slik at colombianerne vinner frem med en avtale som alle parter til slutt kan leve med!

Både Norge og Cuba har spilt en viktig rolle når det gjelder å få på plass en avtale i Colombia. Fredsprisen er en hyllest til det viktige arbeidet Santos har gjort, men er også en påminner om den viktige rollen Norge har spilt, og kan fortsette å spille, som fredsforhandler.

Vi gratulerer fredsprisvinneren og håper alle blir med å gå i fakkeltog til ære for Santos 10. desember!

Les også:

Opprop for gjeninnføring av utviklingsministerpost

Utfordringene verden står overfor må sees og løses i sammenheng. FNs bærekraftsmål har gitt oss en marsjordre og hele regjeringen har ansvar for å sikre en samstemt politikk for utvikling. 

Det er nødvendig med en utviklingspolitikk som ser ut over og tjener et større formål enn norske særinteresser. De undertegnede organisasjonene det er helt essensielt å gjeninnføre utviklingsministerposten, og støtter helhjertet opp om Venstres krav om dette.