Nyheter -

Rapport om militært forbruk og global våpenflyt

Rapport om militært forbruk og global våpenflyt

Fredslaget har lansert årets rapport om militært forbruk og global våpenflyt som viser aktuelle trender i den internasjonale våpenhandelen i 2015. I forbindelse med markeringen av den globale aksjonsdagen mot militært forbruk (GDAMS) inviterer vi til seminar torsdag 7. april på Fredshuset i Oslo, i samarbeid med Norges Fredsråd.

07. 04. 2016Les
Et skjebnesvangert ekspertmøte

Et skjebnesvangert ekspertmøte

Utviklingen av selvstyrt teknologi foregår for fullt. Også i den militære sfære. En ny våpenteknologien er under utvikling: ’Lethal Autonomous Weapons Systems’, forkortelse LAWS. En bevæpnet drone uten pilot, som kan identifisere og angripe et mål uten menneskelig inngripen. Det høres ut som ’science fiction’, men prospektet er høyst reelt. Et våpen kan bli programmert til å ta liv og død avgjørelser for oss. Det vil si, så fremt våpenet ikke forbys av FNs Våpenkonvensjon.

08. 04. 2016Les
Fred - bare på papiret?

Fred - bare på papiret?

Vil en fredsavtale mellom den colombianske staten og geriljaen føre til fred? Hva kan man lære av erfaringene fra Guatemala nå 20 år etter signeringen av fredsavtalen der? Og hva med Norges rolle i disse prosessene? Kom på seminar torsdag 21. april!

18. 04. 2016Les
Tåkesvar om våpeneksport

Tåkesvar om våpeneksport

Denne uken ble norsk våpeneksport diskutert på Stortinget. Dessverre strandet gode forslag til innstramming fremmet av SV og Venstre.

29. 04. 2016Les
Norske soldater til Syria

Norske soldater til Syria

I dag arrangerer Norges Fredsråd og Norges Fredslag en markering på Eidsvolls plass mot at norske soldater skal sendes til Syria. Da kan det være nyttig med en oppsummering av hvorfor et slikt militært engasjement kan være problematisk.

19. 05. 2016Les
Game of drones: Is this our legacy?

Game of drones: Is this our legacy?

Fredag 17. juni kommer varslerne Lisa Ling og Cian Westmoreland til Fredshuset. Fredslaget arrangerer dokumentarvisning av "National Bird" om den amerikanske dronekrigen, før det blir samtale med Ling og Westmoreland om deres avsløringer.

10. 06. 2016Les
Ny fredsplan for Syria

Ny fredsplan for Syria

USA og Russland har blitt enige om en ny fredsplan for Syria, men det gjenstår å se om denne vil bidra til varig fred i det krigsherjede landet.

13. 09. 2016Les
Nobels Fredspris 2016

Nobels Fredspris 2016

Om to dager får verden vite hvem som mottar årets Nobels Fredspris, og spekulasjonene er mange. Fredag arrangeres det Fredsprisbrunsj på Fredshuset i Oslo der vi følger kunngjøringen på storskjerm. Sannsynligheten er stor for at det navnet Kaci Kullman Five gir oss neste fredag er et vi aldri har hørt før, men det er mange flere kjente og ukjente kanditater som fortjener heder og ære for sitt arbeid. Her er noen av de Fredsrådet fremhever som verdige fredsprisvinnere for året 2016.

05. 10. 2016Les
En verdig og solid fredspris

En verdig og solid fredspris

Vi gratulerer Colombias president Juan Manuel Santos med fredsprisen, og Norges Fredsråd arrangerer også i år fakkeltog til ære for vinneren 10. desember. Dette er en velfortjent og solid pris, som gir inspirasjon til alle som jobber i motbakke for å skape forsoning verden over!

07. 10. 2016Les
Nedrustningskonferanse i Berlin

Nedrustningskonferanse i Berlin

International Peace Bureau arrangerte en stor nedrustningskonferanse i Berlin i slutten av september, og Fredslaget var til stede.

11. 10. 2016Les
Fra Afghanistan via Libya til Syria: Når skal vi begynne å lære?

Fra Afghanistan via Libya til Syria: Når skal vi begynne å lære?

Hva er lærdommene fra vår militære krigsdeltakelse i Afghanistan og Libya? Hvilke konsekvenser bør dette få og hvilke kriterier bør ligge til grunn for norsk militærbruk i utlandet i fremtiden? Hvilken rolle bør Norge først og fremst spille internasjonalt – en god alliert eller fredsdiplomat? Hvordan kan ungdomspartiene bidra til en mer åpen og kritisk debatt om vår krigsdeltakelse i internasjonale operasjoner? Fredslaget utfordrer ungdomspolitikerne til debatt under Globaliseringskonferansen lørdag 29. oktober.

27. 10. 2016Les
Filmvisning: In Pursuit of Peace

Filmvisning: In Pursuit of Peace

Hva er ubevæpnet sivil fredsbevaring og kan det være en effektiv metode for å bygge fred? Onsdag 2. november viser Fredslaget dokumentarfilmen In Pursuit of Peace på Fredshuset.