Rustningskappløpet i Nordøst-Asia

Hva skjer med Kinas militære modernisering, inkludert atomvåpen, og samarbeid med Russland? Hva blir konsekvensene av at Japan har fjernet sin pasifistiske artikkel 9 i grunnloven? Hvordan påvirker den økte spenningen mellom Sør- og Nord-Korea regionen? Og på toppen av alt, hva betyr USAs sterke tilstedeværelse i Nordøst-Asia? Norges Fredslag, i samarbeid med Norges Fredsråd, inviterer til et fremtidsrettet og spennende seminar om en av de mest komplekse og skjøre regionene i det globale sikkerhetslandskapet.

Den sikkerhetspolitiske situasjonen i Nordøst-Asia tilspisset seg i 2013, da både Kina og Japan fløy jagerfly over Senkaku-øyene i Øst-Kina-havet. I dag ser vi et økende rustningskappløp i regionen.

Nordøst-Asia er en av de mest komplekse, skjøre regioner i det globale sikkerhetslandskapet. Sikkerhetssituasjonen er konsentrert og intensiv, den er generert av en kompleks og innfløkt blanding av historiske spørsmål, ideologiske faktorer og konflikter over virkelige interesser.

Hva skjer med Kinas økende modernisering av det militæret, inkludert atomvåpen, og samarbeid med Russland? Hva blir konsekvensene av at Japan har fjernet sin pasifistiske artikkel 9 i grunnloven og har satt i gang en økende militær mobilisering? I tillegg skjer en økende spenning med Sør-Koreas frykt for Nord-Koreas atomvåpen, og på toppen av alt, hva betyr USAs sterke tilstedeværelse i regionen?

I samarbeid med Norges Fredsråd inviterer vi til et fremtidsrettet seminar på Fredshuset, 27. mars kl. 17:00-19:30.

Tidligere leder av Norges Fredslag, Alexander Harang, vil innlede på seminaret.

Arrangementet er gratis og åpent for alle, og det blir servering av både mat og drikke. 

Program og påmelding

Les også:

Anmeldelse: Fredsnasjonen Norge av Kristoffer Egeberg

Anmeldelse: Fredsnasjonen Norge av Kristoffer Egeberg

Styremedlem i Fredslaget Aslak Storaker anmelder boka Fredsnasjonen Norge av Kristoffer Egeberg, og skriver bl.a.: "Når det gjelder å være kritisk til politikernes virkelighetsbeskrivelse av krigføringen Norge driver med i utlandet, kan det finnes et interessefellesskap mellom soldatene og fredsbevegelsen".

08. 02. 2018Les
Fredslaget deltar på FNs våpenkonvensjonen CCW

Fredslaget deltar på FNs våpenkonvensjonen CCW

Convention on Conventional Weapons (CCW) Group of Governmental Experts on lethal autonomous weapons systems (LAWS) - FNs våpenkonvensjon om visse inhumane våpen er i gang i hovedkvarteret i Genève, og Fredslaget deltar ved styreleder Alexander Harang. Han er med å diskutere det tekniske rundt autonome våpen, og hvor grensen for meningsfull menneskelig kontroll skal gå.

Hør intervju direkte fra Genève i NRK Nyhetsettermiddag her: https://radio.nrk.no/serie/nyhetsettermiddag/NPUB5...

og i NRK Nyhetslunsj her: https://radio.nrk.no/serie/nyhetslunsj/NPUB4402261...