Stans norsk og europeisk våpeneksport til diktaturer

Den arabiske våren førte ikke til noen nedgang i norsk og europeisk våpeneksport til arabiske diktaturer: Tvert imot har EUs våpeneksport til regionen doblet seg mellom 2007 og 2012.

caatnews232-1

CAATs magasin viser Prince Charles som avslutter en kontraktforhandling i Saudi-Arabia med sverddans

I Norge var Saudi-Arabia det landet utenfor NATO som fikk mest norsk krigsmateriell i 2010. Motstanden mot norsk krigsmaterielleksport til autoritære regimer er stor i Norge. Men våpeneksport til diktaturer er også et kontroversielt tema over hele Europa. 

Spanias Kong Juan Carlos reiste forrige måned til Saudi-Arabias kongefamilie for å skaffe kontrakter til spansk våpenindustri. Storbritannias Prince Charles har gjort det samme i flere år, til stor kritikk.

FREDagspils om diktatoreksport

Helgen 6-8. juni var Fredslaget vertskap for European Network Against Arms Trade (ENAAT). Et tyvetalls aktivister og eksperter fra 11 ulike europeiske land var samlet i Oslo til det årlige møtet i nettverket, og fredag ettermiddag inviterte vi til åpent møte på Café Mono i Oslo. Tema for kvelden var norsk og europeisk våpeneksport til diktaturer.

Fra venstre: Hanna L. Wernø, Alexander Harang, Hanne Sofie Lindahl, Ann Feltham

Ann Feltham fra britiske Campaign Against Arms Trade (CAAT) innledet med å fortelle om hvordan Europeisk eksport til diktaturer har økt etter den arabiske våren, og hvordan europeiske kongefamilier i økende grad brukes som middel for å skaffe våpenindustrien kontrakter. 

CAAT er en stor kampanjeorganisasjon som jobber med politisk påvirkningsarbeid gjennom lobby, aksjoner og allianser med blant annet universiteter og fagforeninger.

Norsk eksport til Oman

Daglig leder i Fredslaget, Alexander Harang, ga et innblikk i den norske krigsmaterielleksporten til autoritære regimer, og hvordan norsk politikk på feltet har utviklet seg. Under den arabiske våren talte Storting og regjering mot våpeneksport til arabiske diktaturer. Likevel tillater regjeringen nå i 2014 at Kongsberg inngår milliardkontrakt om eksport av rakettsystem til Oman i 2014.

Les hvorfor tydelig tale fra Arbeiderpartiet og Støre mot diktatoreksporten kan sette en stopper for norsk medvirkning til undertrykking i Midtøsten i Alexander Harangs innlegg som stod på trykk i Ny Tid samme dag som debatten.

Changemakers kreative kampanjer

Hanne Sofie Lindahl er leder i Changemaker, Norges største ungdomsorganisasjon som jobber med utviklingsspørsmål. Hun ga en innføring i Changemakers arbeid med norsk våpeneksportpolitikk, og hvordan kreativt kampanjearbeid kan skape politiske endringer.

I sommer lanserer Changemaker en ny kampanje mot norsk våpeneksport til diktaturer

typisk-norsk-å-tjene-penger-på-krig-CM

Fra Changemakers kampanje fra 2009, "Det er typisk norsk å tjene penger på krig"

Changemaker deltok også på resten av ENAAT-møtet, og har blogget om helgen

European Network Against Arms Trade

ENAAT ble grunnlagt i 1984 og møtes en gang i året for å diskutere våpenhandelspolitikk, kampanjestrategier og nye trender innen militærindustrien. Det er et løst nettverk av organisasjoner og enkeltpersoner som ser våpenhandel som en trussel mot fred, sikkerhet og utvikling. 

ENAAT-2014

Les også:

Stans diktatoreksporten!

Stans diktatoreksporten!

Norge har lang tradisjon i å eksportere krigsmateriell til diktaturer, autoritære regimer og land som grovt bryter menneskerettighetene.

17. 08. 2014Les
Stans militærstøtten til Israel!

Stans militærstøtten til Israel!

Samtidig som konflikten i Gaza eskalerer, fortsetter europeisk militærstøtte til Israel. Sammen med det europeiske nettverket mot våpenhandel (ENAAT) krever vi full stans i all militærstøtte til Israel.

04. 08. 2014Les