EUs våpenembargo mot Syria må ikke endres

Fredslaget fraråder sammen med andre grupper i det Europeiske Nettverket mot Våpenhandel (ENAAT) at våpenembargoen endres.

I dag vil Storbritannia sannsynligvis foreslå en endring av dagens EU-våpenembargo mot Syria, slik at det skal bli mulig å støtte den syriske opposisjonen med krigsmateriell.

Det er allerede for mye våpen og krigsmateriell i Syria, på alle sider i konflikten. Ved å sende mer krigsmateriell til området, vil sannsynligvis konflikten forverres og sjansene for en fredelig løsning virke lengre unna. Opposisjonen i Syria består av flere ulike grupper, deriblant også svært voldelige og sekteriske grupper. Å støtte disse med krigsmateriell vil øke sjansene for fremtidig ustabilitet i Syria. 


Å sende mer våpen til Syria kan også ha langsiktige konsekvenser for hele regionen. Våpen forsvinner ikke etter en krig er over, og kan raskt ende opp i hendene på voldelige grupper både i og utenfor Syria. Vi ser nå hvordan gårsdagens våpenstøtte til Libyas opposisjon mot Gaddafi i dag hjelper krigførende grupper i Mali med å ta liv. Vi må nå forhindre at noe lignende skjer i Syria og nabolandene.


I stedet for å åpne opp for slik våpenstøtte, burde EU og Norge legge press på at Russland og andre land som fôrer Assadregimet med våpen, stanser våpenhandelen med Syria. EU-landene og Norge burde også sikre at deres krigsmateriell ikke finner veien inn til Syria via andre land vi eksporterer krigsmateriell til, som for eksempel Saudi-Arabia.

Norge følger EUs våpenembargo mot Syria. Velger EU-landene nå å endre på embargoen, mener Fredslaget at Norge likevel må avstå fra å støtte opposisjonen i Syria med krigsmateriell. Det finnes fortsatt ikkevoldelige og fredelige alternativer. 

Signert:

  • Aktion Aufschrei: Stoppt den Waffenhandel, Germany - Christine Hoffmann
  • Bremen foundation for arms conversion and peace research, Germany – Andrea Kolling
  • Campagne tegen Wapenhandel, The Netherlands – Wendela de Vries, coordinator
  • Centre d'Estudis per a la Pau JM Delàs, Spain – Jordi Calvo Rufanges
  • Gruppe Schweiz ohne Armee (GSoA) / Groupe pour une Suisse sans armée (GSsA) - Adi Feller
  • Norwegian Peace Association – Hannah Eline Ander, coordinator
  • Rete Italiana per il Disarmo (Italian Disarmament Network) – Francesco Vignarca, co-ordinator
  • Swedish Peace and Arbitration Society – Anna Ek, president
  • Vredesaktie Belgium – Roel Stynen

Les Norges Fredslags uttalelse om Syria her. 

Relevante emner

Les også:

Stans diktatoreksporten!

Stans diktatoreksporten!

Norge har lang tradisjon i å eksportere krigsmateriell til diktaturer, autoritære regimer og land som grovt bryter menneskerettighetene.

17. 08. 2014Les
Stans militærstøtten til Israel!

Stans militærstøtten til Israel!

Samtidig som konflikten i Gaza eskalerer, fortsetter europeisk militærstøtte til Israel. Sammen med det europeiske nettverket mot våpenhandel (ENAAT) krever vi full stans i all militærstøtte til Israel.

04. 08. 2014Les