Ofog - kreativ aksjonisme mot militarisme

Å ”foga seg” er svenskt for å føye seg. Ofog vil ikke føye seg. De vil bryte stillheten rundt Sveriges rolle som våpeneksportør, eller at den nøytrale staten lar NATO ha sine øvelser i landet.

13. september arrangerte Fredslaget i samarbeid med FMK (Folkereisning Mot Krig), Changemaker og Norges Fredsråd et møte om kreativ aksjonisme. 

Kristina Johansson og Majken Jul Sørensen er med i det svenske antimilitaristiske nettverket Ofog, og kom til Oslo for å fortelle hvordan de jobber med humoristiske direkteaksjoner mot Sveriges militarisering.

Ofog driver med kurs og forelesninger, men er mest kjent for sine morsomme og satiriske ikkevoldsaksjoner. Ofogs aksjoner er alltid ikkevoldelige, og åpenhet er et viktig prinsipp for nettverket. De skal være åpne om sine aktiviteter, åpne for alle mennesker og alle innspill.

”Made in Bofors-Kills in Iraq”

Etter avsløringer om at den svenske våpenprodusenten Bofors solgte våpendeler som ble brukt i Irak, hadde aktivister i Ofog en aksjon utenfor Bofors hovedkvarter. Foran et banner med budskapet ”Made in Bofors – Kills in Iraq”, la aktivister seg ned utenfor hovedkvarteret. Samtidig tok andre seg inn i bygningen og slapp et banner ned fra taket hvor det stod med store bokstaver ”Krig AS”.

Bli fadder til et svenskt våpen

Ofog har satt i gang en stor kampanje der man kan bli fadder til et svensk våpen og følge dets vei ut av Sverige og inn i kriger. Formålet er å spre informasjon om svensk våpeneksport, og få den svenske befolkningen oppmerksomme på at svensk våpenprodusjon bidrar til krig og rustningskappløp andre steder i verden. All informasjonen om våpenproduksjonen og veien våpnene tar er korrekt.

Bli fadder til et svensk våpen her: www.vapenfadder.se

War starts here


I 2009 begynte NATO med øvelser i området rundt Luleå i nord-Sverige. Her trente NATO spesielt på luftangrep, og Ofog organiserte kampanjen ”war starts here”, for å stanse øvelsene og vise den svenske befolkningen at NATOS krigføring starter allerede med deres øvelser i Sverige, og at dette er noe som ikke burde godtas.

Her kan du se en film Ofog lagde til kampanjen.


I 2011 arrangerte Ofog en kampanjeuke der de aksjonerte mot øvelsene på ulike måter. Noen av aktivistene tok seg inn på en flystripe, malte ”war starts here” og la seg ned som døde mennesker.


En annen aksjon var å rekruttere mennesker til å tilby seg som sivile ofre til NATO, slik at deres øvelser skulle bli mer realistiske. De lagde et fiktivt firma som skulle tilby de sivile ofrene: Reality AS – vi dør for deg. Og de oppfordret spesielt kvinner og barn til å søke.

Les mer om kampanjen på: www.warstartshere.com

Humoristiske aksjoner i politiske konflikter

Det å benytte seg av humor i ikkevoldsaksjoner er et kraftig virkemiddel. Krig og militarisme er temaer som er vanskelige å forstå logikken bak. Ved å benytte seg av humor, får man effektivt frem det absurde ved disse temaene. Krig medfører store ødeleggelser, verdens våpenhandel er enorm og er en stor feilprioritering av ressurser. Det er mye å ta tak i, også i land som Norge og Sverige. Det er en stor stillhet rundt norske og svenske bidrag til krig og opprustning. Bryt stillheten, sett fingeren på hva som er feil, og på hva som må endres.

ofogkillsiniraq

Se Ofog på Facebook, Flickr og Youtube for mer inspirasjon.

Relevante emner

Les også:

Stans diktatoreksporten!

Stans diktatoreksporten!

Norge har lang tradisjon i å eksportere krigsmateriell til diktaturer, autoritære regimer og land som grovt bryter menneskerettighetene.

17. 08. 2014Les
Stans militærstøtten til Israel!

Stans militærstøtten til Israel!

Samtidig som konflikten i Gaza eskalerer, fortsetter europeisk militærstøtte til Israel. Sammen med det europeiske nettverket mot våpenhandel (ENAAT) krever vi full stans i all militærstøtte til Israel.

04. 08. 2014Les