Melding

Nyheter

Fredsundervisere i Nord-Irland

 

Tirsdag 18. mars reiste Alexandra, Chro, Odilia og Hanna fra Fredslaget til Belfast for å representere organisasjonen på et møte om fredsundervisning i Europa. Møtet inngikk i det Grundtvig-støttede prosjektet Peace and Development in European Education, der Fredslaget er en av fem samarbeidsorganisasjoner. 

Møtet gikk over tre dager, og i løpet av denne tiden ble vi introdusert for hvordan det er å jobbe med fredsundervisning og dialog-arbeid i Nord-Irland, vi fikk høre innledninger fra kunstnere, filmskapere og fredsundervisere, og vi fikk diskutert hvordan vi videre skal jobbe for å oppnå målet med prosjektet: en felles ressursbank bestående av korte videosnutter. Fra Fredslagets side kommer disse videoene til å først og fremst ta for seg hvordan vi bruker HIPP-metoden til å adressere spørsmål og konflikter knyttet til mangfold og inkludering. 

I september er det vår tur til å invitere resten av de europeiske deltakerne til møte i Oslo. Ta kontakt på Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. dersom du kan tenke deg å være med som frivillig i prosjektet! 

I neste nummer av Fredsviljen kommer et mer detaljert reisebrev fra turen, men vi deler noen bilder fra turen allerede nå: 

 

         Bilder © Cosmin Ignat

 

ENAAT meeting in Oslo, 6 June – 8 June 2014

The European Network Against Arms Trade (ENAAT) is a network that involves groups and individuals who see the arms trade as a threat to peace, security and development. Activities vary from campaigning against the financing of arms exports by governments, banks and pension funds to lobbying for stricter export control rules. Every year the network members meet for the ENAAT annual meeting. This year, the Norwegian Peace Association will host the annual meeting.

Groups and individuals who want to participate in the ENAAT, can ask for invitation for the annual ENAAT meeting.

Program
The program of the ENAATmeeting starts on Friday, 6 June, at 17:30 and ends around lunchtime (14:00) on Sunday, 8 June. We will soon upload a draft program. Let us know if you have ideas for additional workshops.

 

Registration
Please register using our Google form so that we know how many participants we may expect. Please register by 15th of May.

Arrival / Getting Around

From the airport (Gardermoen) to the city centre:
There are airport express trains every 10 to 20 minutes from Gardermoen to Oslo Central Station (timetable). This train costs 170NOK (20 euros) (85 NOK (10 euros) for students), and it only takes 18-20 minutes.

The regional/local trains are around half the price of the express train, and takes 5-10 minutes longer. For fares and timetable, see www.nsb.no/eng or get information at the airport help desk. 

 

Les mer …

EU-resolusjon mot kampdroner bør også opp i Stortinget!

EU-parlamentet har nå tatt til motmæle mot dronekrigen. Torsdag 27. februar vedtok parlamentet med et overveldende flertall en resolusjon som fordømmer bruken av kampdroner. Denne motmakten bør inspirere til dronedebatt også på Stortinget.

 

27. februar vedtok EU-parlamentet med et overveldende flertall (534 mot 49, med 10 avholdende), en resolusjon som fordømmer bruken av kampdroner. Resolusjonens tittel er ”On the use of armed drones” og tar til orde for å motsette seg og å forby alle former for utenomrettslige mord, også det USA kaller ”targeted killings” i krigen mot terror.


Resolusjonen taler også for å inkludere væpnede droner i alle relevante nedrustnings- og eksportkontrollregimer. Kanskje viktigst på lengre sikt, tar også EU-parlamentets resolusjon til orde for å forby utvikling, produksjon og bruk av autonome våpensystem, dvs droner som kan angripe og drepe uten menneskelig involvering (såkalte drapsroboter).

Ingen av disse sakene har hittil vært oppe til behandling i Stortinget. I dag har ikke engang den sittende regjeringen formulert norsk politikk i forhold til den pågående dronekrigen i Pakistan og Jemen. Når verken regjeringen eller Stortinget uttaler seg på feltet, skyves den store dronedebatten stadig fremfor oss. Dette er både uansvarlig ovenfor det norske folk og uverdig ovenfor dronekrigens ofre.

 

Da dronekrigen direkte angår vår nærmeste alliertes krigspolitikk, er det forståelig at det er ubehagelig å ta opp dette til politisk behandling i Norge. Men når uskyldige i dag henrettes av kampdroner i Pakistan, Jemen og Palestina, er ikke stillheten et alternativ. Når norsk droneindustri tjener penger på dronekrig, og forsvaret tar del i denne krigen som alliert, må også norske politikere på banen. Å velge å ikke forholde dronetematikken i norsk politikk er uansvarlig. Uansett hvilke politisk pris storebror i vest vil pålegge oss for å ta dronedebatten, må denne debatten bare komme. Det er på høy tid at dronekrigen blir viet plass også på Stortingets agenda.

 

Fredsviljen 2013 - 4

Nasjonal nyhetspresse


Et østlig fredsforslag. Ny Tid

14.03.14

"Hvert år fremlegger en buddhistisk fredsorganisasjon et globalt fredsforslag for FN. Her finner man nye ideer for avspenning og nedrustning som inspirerer, også med tanke på Ukraina" 

Les resten av Alexander Harangs innlegg i Ny Tid her.

 


Norsk våpenpraksis fortsetter. NRK

25.02.14

- Det er noen opplagte farer, sier leder i Norges Fredslag, Alexander Harang. Reglene for salg av militært materiell til utlandet strammes ikke inn. Stortinget bestemte tirsdag for å ta stortingsmeldingen til etterretning. 

Les sak på NRK.no her.

 


 

Nye tider for norsk diktatoreksport? Ny Tid

28.02.14

"For første gang siden 2005 har partiene på Stortinget sagt hva de mener om våpeneksporten. Men Saudi-Arabia kan ennå få norsk krigsmateriell"

Alexander Harang med kronikk i Ny Tid.

 


  

Jagerfly F35 - forventet kostnad: 248 milliarder kroner. nrk.no

15.02.14

"Jeg tar det nesten som en selvfølge at flyene kommer til å koste mer. All nær historie om større forsvarsmateriellanskaffelser tilsier det. Ingen store anskaffelser har gått etter boka. Og sprekkene har vært gigantiske, i milliardklassen."

Alexander Harang intervjuet i NRK-sak om Norges anskaffelse av nye jagerfly

 


 

Drapsrobotene kommer! Ny Tid 

07.02.14

"Teknologi i 2014 er ikke bare smarttelefoner og selvkjørende biler. Drapsroboter og droner er på full fart inn i dagens kriger."

Daglig leder i Norges Fredslag, Alexander Harang, med kronikk om drapsroboter

 


 

Norge solgte mer bomber og granater. NTB 

15.01.14

Norge eksporterte i fjor krigsmateriell for 2.1 mrd kroner, viser tall fra SSB. Den reelle eksporten var trolig dobbelt så stor, noe som bekymrer Norges Fredslag.

Les saken på aftenbladet.no her. 

"Norge eksporterer i dag krigsmateriell til over 50 land, og selv om regelverket for slik eksport kan fremstå som sterkt, er praksisen alt annet enn restriktiv"

 


Norge prisar Freden, held liv i krigen. Vårt Land 

07.12.13

Fredsprisnasjonen Norge forbyr våpensal til Israel. Likevel kan norske våpen ende opp i hendene til israelske soldatar. Spania har som USA meir liberale eksportreglar. I haust kom norske Nammo til byen Palencia. Her overtok selskapet ein ammunisjonsfabrikk. 

Alexander Harang er intervjuet, les hele saken her.  

"Slik kan vi ikkje ha det; norske selskap omgår Norges strenge eksportreglar ved å etablere seg i land med meir liberale reglar. Meiner vi at det Isarel ikkje skal få kjøpe krigsmateriell i Norge, bør heller ikkje israelarane få kjøpe norsk krigsmateriell via ein fabrikk i utlandet"

 


Vil stanse "norske droner". Ny Tid

20.11.13

Onsdag 20. november arrangerte Fredslaget en konferanse på Fredshuset med dronekrigen i Pakistan som tema. Les Ny Tid-saken her.  – Norge er en nær USA-alliert, og jeg har kanskje ikke de store forhåpningene. Samtidig har vi et internasjonalt rykte som fredsnasjon og for å ha en selvstendig stemme internasjonalt. De har absolutt muligheten til å gjøre dette uten å ødelegge forholdet til USA, sier Hannah Eline Ander, Kampanjekoordinator i Fredslaget.

 

Les mer …

Fredsviljen 2013 - 3

Konferanse: Norge og dronekrigen i Pakistan

Norges Fredslag inviterer herved til konferansen: Norge og Dronekrigen i Pakistan, 20. november 17.45-20.00. Fredshuset, Møllergata 12, 0179 Oslo

 

Dronekrigen i Pakistan har siden 2004 krevd mer en 3400 menneskeliv og bringer med seg mange humanitære, etiske og juridiske problemstillinger. Konferansen vil synliggjøre konsekvensene av dronekrigen i Pakistan, og diskutere hva som kan gjøres for å skape fred og utvikling i landet. I den anledning vil blant annet Abrar Ul-Haq fra partiet Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI) gi oss et innblikk i hvordan dronekrigen oppfattes fra pakistansk side. Utenriksdepartementet vil også stille til debatt med Abrar Ul-Haq og Alexander Harang i Norges Fredslag. Khalid Mahmood er møteleder.

 

Norges Fredslags hovedkampanje i 2013, Stans norske bidrag til dronekrig, ønsker å løfte debatten om Norges bidrag til dronekrigføringen gjennom vår eksport av krigsmateriell. Mangelen på samstemthet i norsk politikk, gjennom både å være en internasjonalt anerkjent “fredsnasjon” og bistandsgiver, og på samme tid bidragsyter til dronekrig gjennom eksport av krigsmateriell vil opp til debatt.

 

Servering av kaffe/te og pakistansk fingermat, og musikalsk innslag med John Ditta og Daniel John Ditta.

 

Konferansen vil foregå på engelsk.

 

Velkommen!

 

NB: Begrenset antall plasser.
Registrering, send epost til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. eller send SMS til 93 65 22 61

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Les mer …

Introduksjonskurs i HIPP-metodikken

I helga holdt Norges Fredslag et introduksjonskurs i Help Increase the Peace Programme-metodikken (HIPP) på Sagene Samfunnshus.

 

Rundt 17 deltakere var med de tre dagene og mangfoldet i gruppa kom til uttrykk gjennom aldersspennet i gruppen fra 19-56 år. I tillegg hadde deltakerne og fasilitatorerene både ulik erfaring med hensyn til arbeidssituasjon, studier og landbakgrunn som Somalia, Norge, Irakiske Kurdistan, Sudan, Sverige, Frankrike og Tyskland, som bidro til en lærerrik, positiv og inspirerende helg!

 

Programmet var variert og bygget opp med fem ulike bolker. Gjennom helgen ble deltagerne introdusert til metodikken, og vi gjorde øvelser, leker og delte erfaringer og meninger knyttet til konflikthåndtering, samarbeid og bekreftelse, økonomisk rettferdighet, utvikling og sosial endring og å bygge fellesskap i gruppe og samfunn.

 

Om litt over en måned er alle som har deltatt på introduksjonskurs nå eller tidligere velkommen til å delta på et helgekurs for viderekomne. Det er helgen 13. til 15. desember. Ta kontakt på Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. dersom du vil delta!

Les mer …

Diskusjon om norsk våpeneksportkontroll

 

Tirsdag 5. november fra kl 9 til kl 10:30 får Fredshuset besøk av et svensk riksdags-oppnevnt utvalg, Krigsmaterielexportöversynskommittén (KEX), som vil snakke med norsk fredsbevegelse.

 

Sammen med andre organisasjoner gis Fredslaget mulighet til å komme med våre syn på norsk eksportkontroll, regelverk og praksis. Den svenske komiteen skal undersøke eksportkontrollpraksis i flere land for å komme med forslag til hvordan svensk eksportkontroll kan skjerpes, særlig med tanke på eksport til ikke-demokratiske regimer.

 

Vil du delta på møtet? Send en epost til  Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. .

Årets fredspris kan styrke nedrustningsdebatten

 

Norges Fredslag er positive til at Nobels Fredspris 2013 tildeles OPCW (Orga­niza­tion for the Pro­hi­bition of Che­mical Weapons) for deres arbeid med å utrydde kjemiske våpen.

Dette er en viktig pris, og årets tildeling er et betydningsfullt bidrag i arbeidet for et sterkere fokus på militær nedrustning. Nedrustning er en avgjørende komponent for å fremme fred og sikkerhet, og for å sikre bærekraftig utvikling. Verdens militære forbruk er i dag et av de største hindrene vi står overfor i disse spørsmålene. Fredslaget håper at årets fredspris vil bidra til et løft rundt denne debatten både nasjonalt og internasjonalt.

Ungdomsleir for fred

 

Den siste uka før skolestart, fra 13. til 16. august, var en gruppe ungdommer samlet på Voksenåsen i Oslo for å lære om fredsarbeid – for å bli fredsambassadører.  Arrangementet var et samarbeid mellom flere aktører, blant annet  Norges Fredslag, Svenska Freds og kommuner fra grenseområdene i Sverige og Norge. Deltakerne kom fra videregående skoler i disse kommunene. I tillegg til båttur i Oslofjorden og et besøk til Nobels fredssenter inneholdt dagene et tett program der Norges Fredslag hadde mye av ansvaret. I tillegg til kontoransatte stilte flere frivillige fra Fredslaget opp som foredragsholdere og fredsundervisere. Som fredsambassadører er det viktig å ha med de fredsideologiske perspektivene på en sak. Disse tre dagene gav deltakerne et innblikk i hvilke ferdigheter og hva slags kunnskap vi trenger for å fremme ikkevold og fredskultur.

Den første dagen fikk deltakerne prøvd seg på praktisk konflikthåndtering gjennom gruppearbeid. Vi tok utgangspunkt i fredstreet og ledet gruppen gjennom ulike øvelser, og lærte dem om nøkkelbegreper slik som konflikttrapp og sjiraffspråk. Ungdommene lærte også hvordan empatisk lytting og kommunikasjon kan forhindre at konflikter eskalerer.  Gjennom gruppearbeid, pararbeid og brainstorming fikk ungdommene prøvd seg på hvilke ferdigheter som trengs for å drive fredsarbeid. Det oppstod også en god gruppedynamikk som holdt seg gjennom hele leiren.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Les mer …

Fredsviljen 2013 - 2

Underkategorier